Maandag 30 juli 2012.
Op 6 juni eindigde mijn wandeling in Sluis in Zeeuws-Vlaanderen niet ver van de Belgische grens. De eerste koffiedrinkers zitten vanmorgen op de terrassen van het stadje Sluis. Er zijn veel restaurantjes in deze plaats, verder zie je de gewone Nederlandse winkels en nogal wat sekswinkeltjes. Aan de rand van het centrum staat een beeld van Van Dale, de man van de woordenboeken.
Al snel wandel ik op het jaagpad van de Damse Vaart. Brugge was ooit de economische hoofdstad van Noordwest-Europa, maar de haven verzandde. Napoleon liet dit kanaal aanleggen in een poging om Brugge via Sluis met de Westerschelde te verbinden. Dat lukte niet. De Damse Vaart loopt niet verder dan Sluis. Omdat in de 19e eeuw het Leopoldkanaal werd gegraven moest de Damse Vaart op het kruispunt van deze waterwegen met kolken onder het hoger gelegen Leopoldkanaal worden geleid. Het gevolg was dat er helemaal geen (doorgaand) waterverkeer meer is.
Bij Lapscheure is een voetveer met zelfbediening. Aan de overkant gaat de route verder over een schapendijk. Tussen Hoeke en Oostkerke heb ik ongeveer 15 minuten m’n regencape nodig. Nu gaat mijn route over een kronkeldijk. Hier en ook bijna overal langs de Damse Vaart staan dikke hoge bomen met kale stammen. Net buiten Oostkerke staat een niet al te groot bewoond kasteel.
Damme is een aardig historisch stadje. Er is een middeleeuws stadhuis en de nodige café-restaurants. In een oud gebouw waarin de VVV is gevestigd is tevens het plaatselijke postagentschap. Ook Damme heeft geen postkantoor meer. Ik neem een glas thee bij café Tijl Uilenspiegel. De baas en bazin van dit etablissement zijn bejaarde mensen. Ook het pand heeft zijn beste tijd gehad.
Als ik de Ringweg van Brugge ben overgestoken is er ineens dat grotestadsgevoel. Aan de Potterierei staat het Ziekenhuismuseum. Op het wegdek van de Gouden Rei, een zijkanaal van de Rei, is een messingschelp in het wegdek aangebracht. Dit geeft aan dat hier de ‘officiële’-wandelroute loopt naar Santiago. Via een soort Kalverstraat kom ik op het Sand, de grote markt van Brugge. Hier eindigt voor mij de wandelroute van Haarlem naar Brugge. De eerste etappe liep ik in januari 2012.
Wandelen Jacobswegen in Nederland. Traject van Haarlem naar Brugge. Vandaag de 11e en laatste etappe van Sluis naar Brugge 21 km. In totaal over 11 etappes 232 km.
Heel bijzonder de “door de westenwind
schuingegroeide bomen!