Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » Kampina [J-20]

Kampina [J-20]

Archief

Kalender van berichten

september 2012
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Weblogstatistieken

  • 78.774 hits

Woensdag 26 september 2012.

 

Den Bosch ruiters

Den Bosch, Slag van Lekkerbeetje anno 1600

 

Vanaf het centraal station van ’s Hertogenbosch is het niet ver naar de Markt. Hier staat het stadhuis en er zijn aardig wat horecagelegenheden met terrassen. Aan de St. Jan bij de Parade wordt ook nog gewerkt. Laat ik nu gedacht hebben dat de omvangrijke restauratie die jaren duurde klaar was. De Dieze stroomt door de stad, gedeeltelijk onder de gebouwen door. We hebben nu geen tijd voor een rondvaart door dit vroegere riool van de Brabantse hoofdstad.

Aan de andere kant van de stadsmuren komen we in het Bossche Broek, een natuurgebied pal tegen het centrum van de stad aan. Vught is de volgende stad die we aandoen. Kinderen zijn op weg om kinderpostzegels te verkopen. Wij lopen hier in één rechte lijn langs de Vughtse Heide en een kazerne naar de IJzeren Man, een recreatieplas. We gaan voor ons tweede bakkie koffie naar café-restaurant ‘De Vughtse Heide’. Het ziet er hier netjes uit, maar ze zijn niet in alle opzichten met hun tijd meegegaan. Ze maken geen gebruik van suikerzakjes of verpakte –klontjes, maar hebben nog ouderwetse suikerpotten voorzien van opgeschroefde zilverkleurige strooideksels. De hoge stortbak van het toilet komt tot leven als je de plastic toevoerbuis beetpakt en deze naar beneden beweegt.

 

Haren, kapel

Haren, kapel

 

 

paddenstoel

Brabantse paddenstoel van 80 cm doorsnee

 

In de buurt van Esch zijn veel boomkwekerijen. Vanaf hier lopen we in het stroomgebied van de Essche Stroom. Dit beekje verlaten we als we in het natuurreservaat Kampina aankomen, een gebied met bossen, heiden en vennen. We wandelen deels op fietspaden en deels op zandpaden, die zo nu en dan vol liggen met water. Dan gaan we even met een boogje van het pad af. Het is heerlijk rustig. We komen een paar keer een eekhoorn tegen, ook zien we een kleine salamander.

De Beerze stroomt in de richting van Spoordonk. In dit kerkdorp in de gemeente Oirschot vinden we een gastvrij onthaal op een Vrienden-op-de-fietsadres, nadat we een heerlijke pannenkoek eten bij De Rode Haktol. Morgen gaan we verder naar Vessem.

Jacobswegen in NL, wandelen van Haarlem naar Roermond. Vandaag de zevende etappe met zwager Leo van Den Bosch naar Spoordonk, 27 km. Tot en met vandaag 189 km.

 


1 reactie

  1. jopie schreef:

    Geweldig mooie tocht met
    -de slag van Lekkerbeetje anno 1600;
    -het kapelletje en
    -de paddenstoel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: