Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » Koekoekendijk [J-22]

Koekoekendijk [J-22]

Archief

Kalender van berichten

oktober 2012
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Weblogstatistieken

  • 78.715 hits

 

Maandag 8 oktober 2012.

Vanaf station Dordrecht steken we recht over richting de binnenstad. Vanaf de Lange IJzeren Brug hebben we een mooi uitzicht over de haven met niet al te grote oude binnenschepen en de toren van de Grote of Onze Lieve Vrouwenkerk. Er staat geen spits op deze toren, maar aan vier kanten zijn er uurwerken opgezet. Langs de Nieuwe Haven staan veel panden uit de 17e eeuw. Het zijn voormalige pakhuizen of woningen van notabelen uit de Gouden Eeuw.

Groothoofd biedt uitzicht op drie rivieren, de Oude Maas, de Merwede en de Noord. De Groothoofdspoort is een nog bestaande stadspoort, De kern van de poort stamt uit de 14e en 15e eeuw. De toren is er in 1618 opgezet. Boven de ingang van de poort zie je de Maegd van Dordrecht.

 

Dordrecht, gebr De Witt

Dordrecht, gebroeders De Witt

 

In Dordrecht staat een beeld van twee broers die in Dordrecht werden geboren, Johan en Cornelis de Witt, ze werden op de zelfde dag vermoord in Den Haag. We komen door de Hof, ooit onderdeel uitmakend van een groot kloostercomplex waar in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden.

Voorbij de Wieldrechtse Zeedijk –  ja daar heb je weer een Zeedijk   wandelen we op een hooggelegen fietspad en komen aan de rand van natuurgebied de Elzen, dit is een deel van de Biesbosch. Op het fietspad Langs den Engel komt er een dame op een racefiets ons tegemoet. Het lijkt wel of ze ons wilt aanrijden. Het laatste moment knijpt ze in de remmen. Ze vertelt in het Engels dat het belachelijk is dat we aan de linkerkant van het fietspad lopen. Ooit zou ze in Nederland bijna zijn aangereden omdat ze voetgangers die links liepen met bocht moest passeren. Als ze steeds onvriendelijker wordt wensen we haar goede dag.

 

Moerdijkbrug

Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep

 

De Moerdijkbrug is ongeveer een kilometer lang. Eigenlijk zijn het drie bruggen. Wij lopen op een fietspad aan de zijkant van de autobrug. Je voelt het wegdek wiebelen tijdens het wandelen, zeker als je even stil staat. Verder is er nog een gewone spoorbrug en een HSL-brug.  Het oude dorp Moerdijk is maar klein. Bij een complex woningen voor ouderen staat een beeldje van een wandelaar met een knapzak. Onze route loopt verder langs de rand van de nieuwbouw en industriecomplexen.

 

Moerdijk beeldje

Moerdijk

 

Het laatste stuk naar Zevenbergen gaat over de Koekoekendijk, een weg de langs de Roode Vaart ligt. Hier is geen voet- of fietspad langs.  Het is een weg met veel bochten. Wandelen hier is constant opletten. Op een boom is een wit kruis geschroefd met de tekst ‘Ronald 15 november 1972-17 november 2005’. Een fietser of wandelaar, of een automobilist die tegen een boom reed? We denken het laatste. Enkele bomen hebben hier aardig wat stukken bast verloren.

 

zevenbergen

Zevenbergen

 

Zevenbergen doet gezellig aan, een echt Brabants dorp met een leuk plein en veel horeca. Hier stappen we weer op de trein.

Jacobswegen in NL. Vandaag wandelen zwager Leo en ik de derde etappe van het traject van Schipluiden naar Kapelen, 30 km. Tot en met vandaag 82 km. Op 11 juli 2012 liep ik met Piet de tweede etappe van dit stuk. Zie J-12.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: