Home » 2012 Wandelen » De piramide van Austerlitz [AA-3]

De piramide van Austerlitz [AA-3]

Archief

Kalender van berichten

oktober 2012
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Weblogstatistieken

 • 78.742 hits

Dinsdag 23 oktober 2012.

Eerst een bakkie in theater-hotel-café-restaurant Figi aan het Rond in Zeist. We krijgen onze koffie met een glas water en een speculaasje geserveerd door een beeldschone zwarte serveerster in dit chique restaurant tegenover het fraaie gemeentehuis met luiken rond de ramen. We komen langs Slot Zeist als we onderweg zijn naar het Zeisterbosch.

De herfstkleuren zijn vandaag op zijn mooist. Bij het minste zuchtje wind fladderen er boombladeren naar beneden. We komen paddenstoelen tegen van allerlei soort en kleur.

AA03 (2)

In Oud London rusten we even uit. Een stukje verderop is het KNVB-centrum. In de tuin staan beelden van voetballers in actie. Ze hebben hier overheerlijke appelgebak. De Baggelweg, in de eerste helft van de 20e eeuw geplaveid met veldkeien, is een prehistorische weg die in vroeger tijden de Oude Woudenbergsezandweg heette.

De route loopt langs de Piramide van Austerlitz. In 1804 is de piramide gemaakt door Franse en Bataafse soldaten. In de die periode waren er 18.000 soldaten hier in de bossen in een kampement gelegerd. Ze oefenden voor een eventuele invasie van Engeland. De Bataafse Republiek, zoals Nederlands toen heette, was een trouwe vazal van Frankrijk. De Franse tijd (1795-1813) met Napoleon bracht Nederland het burgerlijke wetboek de burgerlijke stand, het kadaster, het metrieke stelsel en nog veel meer. Niet ver van de piramide is een ouderwetse speeltuin met alles d’r op en d’r aan.

Als we de snelweg van Utrecht naar Arnhem zijn gepasseerd zijn we bij de Maarnsche Berg. Het landgoed dat we passeren heet Stameren. Ten oosten van de bebouwing van Doorn komen we langs een marinierskazerne en een militair nazorgcentrum. Pannenkoekenrestaurant De Wensput oogt gesloten, maar is open. Hier nemen we nog een glaasje fris op één van de laatste betrekkelijk warme en zonnige herfstdagen van 2012. Bij een school en een kerk in Doorn staat onze auto op het parkeerterrein.

Vandaag wandelden Joke en ik etappe 3 (van Zeist naar Doorn, 22 km) van de onlangs door Op pad opnieuw uitgebrachte oude ANWB-wandelroute van Amsterdam naar Arnhem.


2 reacties

 1. jopie schreef:

  Aan Joke te zien is de appeltaart
  inderdaad overheerlijk.
  Wat een mooie paddenstoelen!
  Zag geen plaatje van de
  prehistorische weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: