Home » 2011 Grote Rivierenpad » Hartelkanaal [R-19]

Hartelkanaal [R-19]

Archief

Kalender van berichten

oktober 2012
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Weblogstatistieken

  • 78.742 hits

S

Vrijdag 26 oktober 2012.

‘Wat kost een brood?’  Niet zo lang geleden zond de VPRO op de tv een aflevering uit van het programma ‘De rekenkamer’ met deze titel.  Bert, Leo en ik wandelen door Schipluiden op het tegelpad langs de Vlaardingervaart. Aan de overkant is de bakkerswinkel van Theo Hoek. Ja zonder s. De etalage is getooid met herfstattributen. Twee grote rode paddenstoelen met witte stippen zijn tegen het raam geplakt. Als de winkel zo mooi versierd is mag een brood ook wat meer kosten dan in de supermarkt.

Voorbij het dorp komen we via een simpel trapje op de brug waar in vroeger tijden de tram over reed. Aan de andere kant van de brug gaan we over een nog eenvoudiger trapje weer naar beneden om via een graspad langs de vaart onze weg te vervolgen. Het gras is nog behoorlijk nat op deze herfstmorgen. Na tweeënhalve kilometer, een stukje voor de Vlaardingse Schouw, heeft een boerin een tafeltje neer gezet met koffie- en theespullen. Geld kan worden gestopt in een trommeltje en is bestemd voor een goed doel in Afrika.

Maasland doen we niet aan. We gaan er alleen langs bij de Oude Veiling. We gaan wel dwars door het centrum van Maassluis, een historische visserij- en sleepvaartstad. Als we het pont over de Nieuwe Waterweg over zijn komen we in Rozenburg. Eerst lopen we nog langs een rustig woonwijkje en een kinderboerderij om daarna uit te komen bij het Calandkanaal met zicht op de opslagtanks van Vopak. Dicht op elkaar gaan we over drie bruggen, de Calandbrug, de Harmsenbrug over het Hartelkanaal en de Brielse Brug.

Zwartewaal en Heenvliet zijn leuke dorpjes. Je bent niet ver van Rotterdam verwijderd maar dat realiseer je niet als je door het centrum van zo’n dorpje loopt. In Heenvliet staat onze auto. Vanmorgen gingen we vanuit die plaats met achtereenvolgens bus, trein, metro en minibus naar de start in Schipluiden.

Vandaag liepen Bert, Leo H en ik een etappe van het Grote Rivierenpad, deels via de noord-variant en deels via de hoofdroute, 23 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: