Home » 2007 Hanzefietsroute » Dag 9. Naar Berkerwitz

Dag 9. Naar Berkerwitz

Archief

Kalender van berichten

augustus 2007
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Weblogstatistieken

  • 78.087 hits

Lübeck, woensdag 29 augustus 2007

Fietsen van Groningen naar Polen

De nacht was koud, te koud. Zelfs met met trui, lange broek en sokken aan was het niet aangenaam. Als ik om half tien langs de receptie ga, zegt een oudere man met een baard in het Nederlands tegen mij: “Naar welke camping is de reis?” Ik antwoord: “Naar geen enkele, ik ga vanavond in een jeugdherberg slapen. Het is te koud in de tent”. Hijzelf reist met een caravan en is ook de richting naar Polen uit geweest. Het moet daar erg mooi zijn en niet meer druk. De schoolvakanties zijn afgelopen. De man geeft me een visitekaartje van een leuke kleine camping vlak bij Polen. Daar had hij het erg naar zijn zin. Hij gaat vandaag naar Nieuweschans voor een nachtje. Dat doet hij ieder jaar als hij terugkomt van zijn buitenlandse vakanties. En daarna naar zijn huis in Sliedrecht.

Om kwart voor 10 zit ik aan een beker koffie met 2 broodjes kaas in een bakkerswinkel vlak voor de binnenstad van Lübeck. Drie panden verder zit een goedkope internetzaak (belwinkel).

Ten noorden van Lübeck zie ik in een buitenwijk een eekhoorn over een tuinhekje de voortuin van een huis in gaan. Een stuk verder ga ik door een bos en zie een reetje oversteken. Dus niet alleen in de duinen bij De Zilk lopen ze.

Met een shuttlebus moet ik onder de Trave door door de Herrentunnel. Fietsers mogen er niet zelf doorheen. Een kant van de bus is vrijgehouden voor fietsers. Je moet je fiets met een riempje vastzetten. In een aanhanger van de bus kunnen brommers mee en eventueel nog meer fietsen als ze niet allemaal in de bus zelf kunnen. Het is (nog) gratis.

Travemnde_pont_dw

Op het pont over de Trave in Travemünde

In Travemünde ga ik met het pont de Elbe over. Een kaartje moet ik uit een automaat halen. Abusievelijk haal ik er twee kaartjes uit en betaal ik voor twee voor in totaal € 2. Het tweede kaartje verkoop ik binnen twee minuten voor een euro aan een man met een fiets die gehaast aan komt zetten. De pont komt er aan. Op het pont zet deze man mij op de foto met mijn camera. Vorige week was er een Sail in Travemünde. Er ligt nog een grote zeilboot, de Passat.

Bij het binnenkomen in de voormalige DDR ligt een grote kei met het opschrift: Nooit meer gescheiden verder. Dit ter herinnering aan de tweedeling van Duitsland en de hereniging.

Betonplaten_patr

De patrouilleweg langs de Oostzeekust is voor een groot deel redelijk tot goed opgeknapt. Alleen het laatste deel is nog voorzien van betonnen platen met gaten. Om de zoveel kilometers is er een doorkijkje naar de zee, een strandopgang. Ze hebben voor met honden en voor zonder honden.

In Redewisch staat een tent ingericht als café. Van een paar rollen hooi is een mannetje gemaakt dat hier naar verwijst. Het is namelijk een stukje van de weg af. Aan een tafeltje zitten twee stellen Oostduitsers van ongeveer 65 jaar. De twee mannen kijken hun ogen uit naar mijn navigatiesysteem voor op de fiets. Ik leg ze uit hoe het werkt.

Boltenhagen is een mooie badplaats, een soort Noordwijk of Scheveningen.

De Duitse Stayokay (jeugdherberg) in Beckerwitz gemeente Grankow ligt 20 km ten westen van Wismar. Het ziet er oud uit en was vroeger een ruime boerderij. Ik krijg een kamer voor mij alleen met de optie dat er mogelijk nog andere gasten later dan ik aankomen en erbij kunnen komen.

Volgens de Garmin heb ik vandaag 73 km gereden. Mijn ′ouderwetse′ kilometerteller heeft de geest gegeven.


2 reacties

  1. Leo Walraven schreef:

    Dick,Ik wist wel dat je op reis zou gaan – maar via mijn binnenkomer op jouw side,zag ik dit reisverslag niet.Via laatste berichten viel mijn oog erop.Ik ben trots op jouw prestaties (gemiddeld bijna 100km per dag?). Het weer werkt ook niet echt mee. Ik adviseer je om de kou te compenseren met lekker eten en een goed glas wijn of bier. Heel veel sterkte. Ik zal de voortgang op de voet blijven volgen!

  2. piet schreef:

    Dick het is afzien zo’n vakantietrip.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: