Home » 2012 Diversen » Berlijn 3

Berlijn 3

Archief

Kalender van berichten

augustus 2012
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Weblogstatistieken

  • 78.741 hits

Vrijdag 24 augustus 2012.

2012-08-24 002 S

Het is vandaag een beetje regenachtig. Dat kan gebeuren, maar het valt wel mee. We gaan weer even naar de Potsdammer Platz om het Sonygebouw bij daglicht te zien. Het speciale dak dat gisterenavond blauw dan we roze was, is nu wit en van buitenaf grotendeels transparant.

2012-08-24 004 S

Van hier wandelen we richting de Spree, de rivier die door Berlijn stroomt. Het monument van de omgebrachte Europese Joden bestaat uit een groot aantal rechthoekige stenen van verschillende hoogten. We maken een rondje door de wijk van de Oranienburger Tor en de Oranienburger Strasse (Spandauer Vorstadt). Ook stappen we nog even op de dubbeldeksbus lijn 100, die een mooie tocht door de stad zou maken. Een paar haltes moeten we al weer uitstappen. Hier is zijn eindpunt.

De Rijksdag kunnen we alleen bezoeken als we een vooraanmelding gedaan hebben. Dat moet aan de overkant van de weg daar waar die lange ‘slang’ met mensen staat. We sluiten niet aan bij de rij, maar vergeten het voor vandaag maar. Een stukje verder komen we langs de Berlijner Dom. Je moet hier entree betalen. Betalen om een kerk te mogen bezoeken vinden we wat vreemd. Dan maar even kijken waar de boekverbranding bij de Humboldt Universiteit heeft plaatsgevonden. Ook brengen we nog een bezoek aan de RK kathedraal.

Bij een hotel staat veel politie te motor en een paar zwarte limousines. Het verkeer wordt tegengehouden. Heeft dit te maken met het bezoek van een minister uit Griekenland? Even later komen enkele zwarte, waarschijnlijk Afrikaanse, hotemetoten (een president, een generaal en een paar ministers) het hotel uit en stappen in de gereedstaande geblindeerde zwarte auto’s. Geëscorteerd door politievoertuigen rijden ze de straat uit richting het Bondsdaggebouw.

2012-08-24 005 S

In het Duits Historisch Museum is een tijdelijke tentoonstelling over de DDR. Dat lijkt ons wel wat. Daarna pikken we in het zelfde imposante gebouw nog even een tijdelijke tentoonstelling over Friedrich de Grote mee.

Het eind van de middag en de avond zijn we in de wijk Kreuzberg. Deze wijk Lijkt wat op Prenzlauer Berg. Ook deze Oost-Berlijnse wijk was behoorlijk verpauperd en na de Wende kwamen er kunstenaars, krakers en buitenlanders wonen. Nu zie je voor een groot deel mooi opgeknapte huizen, winkels en restaurants en burgers van verschillende nationaliteiten.

Als we ’s avonds in de metro stappen stink het behoorlijk in onze coupé. Al snel merken we dat er een zwerver op een bank ligt en verschrikkelijk meurt. Veel mensen houden een zakdoek of das voor hun neus. Bij het eerstvolgende station stappen we snel uit de coupé en nemen de volgende.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: