Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » [J-15] Nieuwer-Amstel

[J-15] Nieuwer-Amstel

Archief

Kalender van berichten

augustus 2012
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Weblogstatistieken

  • 78.746 hits

Woensdag 29 augustus 2012.

Zeedijk

Amsterdam, Zeedijk

 

Amsterdam. Het is nog rustig op de Zeedijk, waar de straatnaam niet alleen in het Nederlands maar ook in het Chinees wordt aangegeven. Een man die kennelijk onder invloed van drank of drugs is tikt op verschillende plaatsen met een stokje tegen de gevel van de Chinese tempel. De eerste toeristen zitten al aan de koffie bij de Waag op de Nieuwmarkt. Ook wij nemen hier ons eerste bakkie koffie van vandaag.

 

Rembrandthuis

Amsterdam, Rembrandthuis

 

De straat naar de Jodenbreestraat is opgebroken. Als wandelaar kan je er nog makkelijk langs. Aan de gevel van de Mozes en Aäronkerk zijn de beeltenissen van beide bijbelfiguren aangebracht. Om de hoek komen we langs het Waterlooplein en de Stopera. Het is niet ver meer naar de Binnen-Amstel. Hier kom je langs de verschillende oude bruggen met de voor veel Nederlanders bekende namen, zoals de Blauwe brug en de Magere brug. We moeten even om het Amstel Hotel heen dat strak aan de rivier ligt. Bij Carré is het rustig. Omdat je er vlak langs loopt zou je er voorbij lopen zonder dat je het in de gaten hebt.

Aan de andere kant van de Amstel komen we in Amsterdam langs het voormalige gemeentehuis van Amstelveen (vóór 1964 heette deze gemeente Nieuwer-Amstel). Om een dreigende annexatie door Amsterdam tegen te gaan bouwde gemeente Nieuwer-Amstel  in 1894 dit gemeentehuis aan de Amsteldijk dicht bij Amsterdam. Het was tevergeefs want al twee jaar later was de toe-eigening een feit en verliet Nieuwer-Amstel het gemeentehuis. Weer enkele jaren later werd het stadsarchief van Amsterdam in dit gebouw ondergebracht. Inmiddels staat het gebouw leeg, omdat het archief een paar jaar geleden verhuisde naar het  gebouw de Bazel aan de Vijzelstraat.

 

Amstel

Amsterdam, langs de Amstel

 

 

Amstel

Koffiedrinken langs de Amstel. - Foto PW

Tot Ouderkerk aan de Amstel lopen we verder vanaf Amsterdam gezien aan de rechterkant van de Amstel. We komen langs de Parade die wordt afgebroken, Zorgvliet, het Amstelpark, het Mirandabad en de Kalfjeslaan. In Ouderkerk pikken we nog even een terrasje bij café De Vrije Handel. Dit ligt tegenover het gemeentehuis van Ouder-Amstel. Verder gaan we langs smalle kronkelige riviertjes met de namen Bullewijk, Waver en Winkel. Hier en daar groeien langs de smalle watertjes knotwilgen die al jaren niet geknot zijn. We sluiten onze wandeling af in Baambrugge een dorpje met een kerk, een dorpspomp, een brug, een brievenbus én een bushalte.

Jacobswegen in Nederland wandelen, traject van Haarlem naar Roermond. Vandaag de tweede etappe van Amsterdam naar Baambrugge met Leo H en Piet, 24 km. Tot en met vandaag 51 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: